Πώς να αξιοποιήσεις τον εγκέφαλό σου!

Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί για τους λεγόμενες ανθρώπινες διάνοιες. Πώς είναι δυνατόν ο εγκέφαλός τους να λειτουργεί τόσο αποδοτικά; Είναι έμφυτο χάρισμα ή μήπως έχουν κάποιο μυστικό. Κάποιο βίωμα κάποια μέθοδο που τους κάνει να ξεχωρίζουν;

Αφενός όλοι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξοδέψει ολόκληρη τη ζωή τους αφοσιωμένοι σε αυτό με το οποίο ασχολούνται. Η γνώση είναι απίστευτη δύναμη αλλά θα πρέπει να κατακτηθεί με σωστό και συστηματικό τρόπο. Αυτόν τον τρόπο μελετάει μεταξύ των άλλων και η επιστήμη του εγκεφάλου. Αρχίζω λοιπόν αυτό το άρθρο (που θα αποτελείται από συνέχειες) για να σας δώσω μια μικρή γεύση από αυτόν τον μοναδικό και ευφυή τρόπο για να αξιοποιείς τον εγκέφαλο στη μάθηση.

 

Μέρος 1ο

Γνώρισε τον εγκέφαλό σου.

Passion-72dpi

 

Για να τον αξιοποιήσεις πρώτα πρέπει να τον γνωρίσεις. Ο εγκέφαλός μας απειλείται από δύο ημισφαίρια. Το αριστερό και το δεξί. Στο κάθε ημισφαίριο επεξεργάζονται και  αναλύονται διαφορετικού είδους πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα:

 

Αριστερό Ημισφαίριο: (I am the logic one!!!)

Το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει το δεξί μέρος του σώματος μας τόσο αισθητικά όσο και κινητικά. Το αριστερό ημισφαίριο είναι γνωστό ως το λογικό ημισφαίριο. Αυτό συμβαίνει καθώς οτιδήποτε εμπλέκει την λογική επεξεργάζεται και αναλύεται στο αριστερό ημισφαίριο. Η επεξεργασία και η κατανόηση λοιπον λέξεων, μαθηματικών πράξεων, η εξαγωγή λογικών συμπερασμάτων και η κατανόηση βασικών όρων και κακαταστάσεων. Είναι ένα μικρό δείγμα από τη δραστηριοποίηση του αριστερού ημισφαιρίου.

 

Δεξί ημισφαίριο ( I am free! I am a dreamer!)

Το δεξί ημισφαίριο, σε αντιδιαστολή με το αριστερό ελέγχει το αριστερό μέρος του σώματος μας, κινητικά και αισθητικά. Ναι είναι ένας ελεύθερος και ανέμελος ονειροπόλος καθώς η κύρια τροφή της λειτουργίας του είναι η φαντασία, τα χρώματα,, οι συνειρμοί. Έρχεται να συμπληρώσει το αριστερό ημισφαίριο  αντιλαμβανόμενο τον τόνο, την έκφραση, και τη μουσικότητα της φωνής αλλά και την γλώσσα του σώματος. Καταλαβαίνει αυτά που δε λες αλλά δείχνεις!

 

Τώρα που έχεις ήδη μια μικρή γνώση για το πως λειτουργεί, ή τουλάχιστον για το πώς δομείται η εγκεφαλική λειτουργία και επεξεργασία, είναι ώρα να το εκμεταλλευτές. Μη ξεχνάς, η γνώση είναι δύναμη! Πώς θα το κάνεις αυτό; Αυτό είναι το θέμα του αμέσως επόμενου άρθρου που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε θα σου δώσω μερικά στοιχεία κλειδιά για να μπορέσεις να δεις μέχρι που φτάνει η φαντασία σου.

Η αποδοτική εκμετάλλευση του εγκεφάλου μας στηρίζεται στην ταυτόχρονη εκμετάλλευση και ενεργοποίηση και των δύο ημισφαιρίων. Σκέψου: είναι ευκολότερο να απομνημονεύσεις κάτι όταν στο αφηγείται κάποιος. Γιατί; Επειδή ακριβώς συμμετέχουν και τα δυο ημισφαίρια: το  αριστερό αντιλαμβάνεται την ουσία αυτών που σας αφηγείται και το δεξί αντιλαμβάνεται την τονικότητα της φωνής του αφηγητή, αναλύει τη γλώσσα του σώματός του και αντιλαμβάνεται τα σημεία βαρύνουσας σημασίας. Όσο πιο πολλές λειτουργίες του κάθε ημισφαιρίου συνδυάζονται ταυτόχρονα, τόσο καλύτερα μαθαίνουμε και απομνημονεύουμε. Ήρθε η δική σου σειρά όμως να σκεφτείς πως μπορείς να επιτύχεις τέτοιους συνδυασμούς, μέχρι το επόμενό μας ραντεβού που θα δώσουμε πάλι μέσα από αυτή τη σελίδα. Μέχρι τότε να ω είσαι καλά και θα χαρώ να ακούσω τις σκέψεις σου, είτε σαν σχόλιο από κάτω είτε με mail στο solakas@msn.com .

ΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s