«Εκ Της Τέφρας Αναγεννώμαι»

Μια μικρή αναφορά στο μυθικό πουλί που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο μυθιστόρημα αυτής της σελίδας.

Μύθος και Αρχαιότητα

Ο φοίνικας ήταν ένα ιερό μυθικό πουλί που λατρευόταν στην αρχαιότητα από πολλούς πολιτισμούς. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν πολλές τιμές στον Φοίνικα του οποίου η λατρεία συνδεόταν με τη Λατρεία του Θεού Ήλιου και του Απόλλωνα.

Σύμφωνα με πολλές παραδόσεις έχει εξαιρετική φωνή και όταν τραγουδάει ακόμα και ο Ήλιος σταματάει το άρμα του για να τον απολαύσει. Έχει μείνει γνωστός στην ιστορία για την ικανότητα του να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες τους. Ο Πλίνιος υποστηρίζει πως υπάρχει μονάχα ένας Φοίνικας σε όλο τον κόσμο και ζει για 1460 χρόνια. Όταν έρθει η ώρα να πεθάνει φτιάχνει μια φωλιά από κλαδιά αρωματικών φυτών, την γεμίζει με αρώματα και πεθαίνει εκεί μέσα καιόμενος.  Από τις στάχτες του γεννιέται ο νέος Φοίνικας. Αυτός αφού μαζεύει τα λείψανα του πατέρα του σε σχήμα αυγού, τα μεταφέρει στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου, στο Ιερό του Θεού ήλιου για ταφή.Ξανά σύμφωνα με τον Πλίνιο τα αστέρια στον ουρανό μαρτυρούσαν τον ερχομό του Φοίνικα.

Ο Φοίνικας ως Σύμβολο

Πάρα πολλοί εμπνεύστηκαν από τον Φοίνικα και τον κάνανε σύμβολό τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Στην ιστορία της Ελλάδας βλέπουμε την εμφάνιση του μυθικού πουλιού τέσσερις φορές:1) Σαν σύμβολο της Φιλικής εταιρίας. Χρησιμοποιήθηκε για να δείξει την αναγέννηση του ελληνικού κράτους μέσα από τις στάχτες του. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ακόμα το είχε προσθέσει στην σημαία του Ιερού Λόχου.
    2) Ο Ιωάννης Καποδίστριας, για τον ίδιο λόγο, καθιέρωσε το σύμβολο του Φοίνικα ως επίσημο σύμβολο της Ελλάδος και απεικόνισε τη μορφή του στα ελληνικά νομίσματα και τις σφραγίδες.
    3)Αποτελεί ένα από τα τάγματα αριστείας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
    4)Τέλος, χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα, την περίοδο 1967-1974.
  • Στην αλχημεία και τον αποκρυφισμό είναι ένα ισχυρό σύμβολο του στοιχείου του Πυρός και χρησιμοποιείται εκτενώς.
  • Χρησιμοποιείται επίσης και από τους μασόνους, ως έμβλημα της μεγάλης στοάς τους.

Γενικότερα ο Φοίνικας χρησιμοποιείται ως σύμβολο δύναμης που επιδεικνύει τη δυνατότητα του ανθρώπου να ξεπερνά τα προσωπικά του εμπόδια, να πατά ξανά στα πόδια του, να προοδεύει και να γίνεται ακόμα πιο δυνατός.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση του Ιερού Φοίνιξ με το δαίμονα στο κλειδί του Σολομώντα. Αυτός αν και έχει παρόμοιο όνομα αντιστοιχεί στη σελήνη ενώ ο Ιερός Φοίνιξ είναι πλάσμα της Φωτιάς και του Ήλιου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s